Membaca Lukisan Anak-anak

4 Oct

Oleh :
Ustaz Hasrizal Abdul Jamil

Sebelum menguasai bahasa percakapan, anak-anak secara semulajadi bercakap melalui visual.

Visual yakni pada apa yang mereka luahkan dalam bentuk lukisan.

Lama dahulu, anak saya Saiful Islam pernah menakutkan kami dengan gambar-gambar yang dilukisnya. Mewarisi sifat ‘menyimpan perasaan’ dan ‘pendendam’ daripada saya (barangkali), rasa tidak puas hatinya diluahkan dalam bentuk lukisan yang memiliki objek-objek pelik, dan luahan perkataan yang di luar sangkaan kami terhadap penguasaan menulisnya ketika itu.

Namun setakat ini, Saiful Islam adalah anak yang paling mudah diajak bekerjasama.

KISAH NAURAH

Lain pula kisahnya dengan Naurah Sabihah.

Sehingga kini, saya melihat beliau sangat berbakat dalam melukis. Lukisannya sangat terpeinci. Tahun lalu, lukisannya berkenaan rumah kami, lengkap dengan bunga-bunga yang mekar serta daun kering berguguran di tanah. Malah di atas rumah ada piring satelit ASTRO. Pintu ada rangka bersama tombol. Baju pula lengkap bersama renda dan labuci.

Apabila melukis, beliau menghasilkan banyak lukisan yang unik, ceria dan menggembirakan. Walaupun dalam kehidupan sebenar, beliau sangat menguji kesabaran kami berdua. Sekali beliau berdegil, keras hatinya lebih keras daripada pintu. Mahu kehendaknya dituruti, pada usia lima tahun, anak dara kami yang seorang ini pernah menyepak pintu bilik air hingga berlubang pintu berkenaan.

Tetapi apabila melukis, ia memanifestasikan imaginasi beliau yang amat suka berangan-angan, bercakap seorang diri sambil mandi di bilik air atau drama teater lakonan beliau bersama anak patungnya di dalam bilik. Malah Naurah juga mempunyai koleksi komik yang beliau buat sendiri. Kertas A4 saya dilipat-lipatnya dan dibentuk menjadi seperti buku, kemudian dilakarkan lukisan dan dialog berdasarkan jalan cerita yang adakalanya lucu dan ada kalanya mengagumkan.

Beliau merupakan seorang pemerhati yang tajam.

BAHASA GAMBAR

Seorang dewasa yang paling sibuk, tetap secara pantas boleh membaca emosi kanak-kanak melalui lukisan mereka. Pakar-pakar memberitahu supaya kita berhati-hati dan peka dengan beberapa aspek lukisan anak-anak. Antaranya:

1. OBJEK ASING

Perlu kita perhatikan, kalau-kalau di dalam lukisan si anak ada senjata, hantu jembalang, haiwan berbahaya berbentuk ancaman, yang semua itu boleh memberikan makna ada kegelisahan dan rasa terancam di dalam diri si anak yang melukis.

2. WARNA

Warna hitam sering memberikan indikasi bahawa anak mengalami kemurungan. Warna merah yang banyak di dalam lukisan pula boleh memberikan isyarat kemarahan di dalam dirinya. Kadang-kadang warna merah juga menunjukkan tekanan yang dialami oleh si anak akibat rasa terkongkong, tidak bebas, terbatas oleh apa-apa faktor yang ada di dalam dirinya. Manakala warna biru dan hijau menunjukkan kanak-kanak yang melukis itu berada dalam emosi yang tenang.

3. SITUASI KELUARGA

Gambar ahli keluarga dan apa aktiviti mereka juga boleh menjelaskan apakah pandangan si anak tentang situasi keluarganya. Seandainya gambar yang dilukis memaparkan imej kanak-kanak itu beraktiviti bersama adik beradiknya, sedangkan ibu bapa beraktiviti bersama secara berasingan, ia boleh memberikan indikasi adanya jurang pergaulan antara ibu bapa dengan anak-anak yang mana si ibu dan bapa itu mungkin terlalu ‘suami isteri’ berbanding ‘ibu bapa’ kepada mereka.

LUKISAN NAURAH

Lukisan kali ini mungkin boleh menceritakan apa yang sedang difikirkannya tentang kami berdua. Namun saya dan isteri mengambilnya sebagai hadiah awal ulangtahun perkahwinan kami yang ke sepuluh tahun ini sebab gambar ini sangat romantik.

Dan saya serta isteri sentiasa beringat-ingat, pada setiap lukisan anak, tumpuan mestilah kepada pelukisnya, bukan apa yang dilukis biar pun ia gambar kita, sebagai ibu bapanya.

Naurah, Naurah…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: