Ciri-Ciri Orang Yang Beriman

5 Oct

3310120626_b7a59acd78

Ciri asas seorang yang beriman ialah mentaati Allah SWT dan juga RasulNya. Kerana itu, orang yang beriman akan sentiasa bertaqwa kepada Allah SWT dan mengerjakan amalan soleh, dan menjauhkan segala dosa dan kemaksiatan. Dan di bawah ini akan disebutkan beberapa contoh perincian ciri yang mesti ada pada seorang yang beriman.
Antara ciri-ciri atau tanda yang menunjukkan seseorang beriman itu ialah:-

Pertama: Benar-benar berpegang dengan ajaran al-Qur’an. Semua amalan perbuatan mereka dipadankan dengan panduan al-Qur’an. Mereka hanya melakukan apa yang dibenarkan oleh al-Qur’an dan akan menjauhkan mana-mana amalan yang tidak dibenarkan oleh all-Qur’an. Dan mereka juga sentiasa bersemangat untuk mengamalkan al-Qur’an dan juga mengajak orang ramai untuk turut bersama mengamalkannya. Firman Allah SWT:
﴿ الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَتْلُونَهُ حَقَّ تِلَاوَتِهِ أُولَئِكَ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَمَنْ يَكْفُرْ بِهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ ﴾
Ertinya: “Orang-orang yang telah Kami berikan Al-Kitab kepada mereka, (dan) mereka membacanya dengan bacaan yang sebenarnya (benar-benar mengamalkannya), maka mereka itulah yang beriman dengannya. Dan sesiapa yang engkar dengannya, maka mereka itu adalah orang-orang yang rugi”. Surah al-Baqarah: 121

Kedua: Sentiasa melakukan amalan yang soleh. Kerana inilah kita dapati di dalam ayat-ayat suci al-Qur’an, perkataan “orang-orang yang beriman” disertakan dengan “dan melakukan amalan yang soleh”. Firman Allah SWT:
﴿ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ طُوبَى لَهُمْ وَحُسْنُ مَآبٍ ﴾
Ertinya: “Orang-orang yang beriman dan beramal soleh, bagi mereka kebahagiaan dan tempat kembali yang baik”. Surah ar-Ra’d: 29.

Ketiga: Sangat gerun dan takut kepada Allah SWT. Firman Allah SWT:
﴿ أَلَا تُقَاتِلُونَ قَوْمًا نَكَثُوا أَيْمَانَهُمْ وَهَمُّوا بِإِخْرَاجِ الرَّسُولِ وَهُمْ بَدَءُوكُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ أَتَخْشَوْنَهُمْ فَاللَّهُ أَحَقُّ أَنْ تَخْشَوْهُ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ ﴾
Ertinya: “Mengapakah kamu tidak memerangi orang-orang yang merosakkan sumpah mereka (janji mereka), padahal mereka telah bersungguh-sungguh ingin menghalau Rasul, dan merekalah yang lebih dahulu mulai memerangi kamu? Mengapakah kamu takut kepada mereka? Padahal Allah-lah yang berhak untuk kamu takuti, jika kamu benar-benar orang yang beriman”. Surah at-Taubah: 13. FirmanNya lagi:
﴿ الَّذِينَ يُبَلِّغُونَ رِسَالَاتِ اللَّهِ وَيَخْشَوْنَهُ وَلَا يَخْشَوْنَ أَحَدًا إِلَّا اللَّهَ وَكَفَى بِاللَّهِ حَسِيبًا ﴾
Ertinya: “Orang-orang yang menyampaikan risalah-risalah Allah (para rasul) mereka takut kepadaNya dan mereka tiada merasa takut kepada seorangpun selain Allah. Dan cukuplah Allah sebagai penolong”. Surah al-Ahzab: 39.

Keempat: Mencintai Allah dan Rasul melebihi perkara yang lain. Bagi seorang yang beriman, tidak ada kecintaan melebihi kepada kecintaan kepada Allah dan juga RasulNya. Firman Allah SWT:
﴿ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ ﴾
Ertinya: “Dan orang-orang yang beriman sangat-sangat mencintai Allah (melebihi segala-galanya)”. Surah al-Baqarah: 165. Kecintaan mereka kepada Allah SWT bukanlah dakwaan semata-mata, namun dibuktikan dengan perilaku mereka. Firman Allah SWT:
﴿ قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ
Ertinya: “Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, maka ikutilah aku, nescaya Allah pasti akan mengasihimu dan mengampuni dosa-dosamu”. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”. Surah Ali Imran: 31.

Kelima: Sentiasa patuh dan taat kepada Allah dan RasulNya. Ini kerana keimanan yang ada pada mereka mendesak mereka mentaati Allah dan RasulNya, bahkan mereka akan merasa gembira bila dapat mengerjakan perintah Allah dan Rasul. Firman Allah SWT:
﴿ إِنَّمَا كَانَ قَوْلَ الْمُؤْمِنِينَ إِذَا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ أَنْ يَقُولُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ ﴾
Ertinya: “Sesungguhnya perkataan (jawapan) orang-orang yang beriman, bila mereka dipanggil kepada Allah dan rasulNya agar Rasul menghukum (mengadili) di antara mereka ialah ucapan. “Kami dengar, dan kami taat”. Dan mereka itulah orang-orang yang berjaya”. Surah an-Nur: 51.

Keenam: Sentiasa bersyukur dan memuji Allah SWT. Mereka sedar bahawa segala nikmat adalah daripada Allah SWT, dan perlu disyukuri. Firman Allah SWT:
﴿ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ ﴾
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, ingatlah kamu akan nikmat Allah (yang diberikan-Nya) kepada kamu”. surah al-Ma’idah: 11. FirmanNya lagi:
﴿ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُوا لِلَّهِ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ ﴾
Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, makanlah daripada yang baik-baik yang Kami rezekikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika hanya kepada-Nya sahaja kamu sembah (beribadat)”. Surah al-Baqarah: 172. Nikmat yang melimpah ruah daripada Allah tidaklah menjadikan mereka lupa daratan dan tertipu, bahkan menambahkan lagi syukur mereka. Ini kerana mereka faham firman Allah yang berbunyi:
﴿ وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ ﴾
Ertinya: “Dan (ingatlah), tatkala tuhanmu memaklumkan; “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan tambah kepadamu, dan jika kamu mengengkari (nikmatKu), maka sesungguhnya azabKu sangat pedih””. Surah Ibrahim: 7.

Ketujuh: Betul-betul yakin dengan kebenaran Islam sehingga mereka sanggup berjihad mempertahankan Islam.
﴿ إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُولَئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ ﴾
Ertinya: “Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu hanyalah orang-orang yang percaya (beriman) kepada Allah dan RasulNya, kemudian mereka tidak ragu-ragu dan mereka berjuang (berjihad) dengan harta dan jiwa mereka pada jalan Allah. Merekalah para as-Sodiqun (orang-orang yang benar sikap dan pegangannya)”. Surah al-Hujurat: 15. Mereka akan sentiasa berjihad menegakkan kebenaran Islam, dan mereka tidak akan lemah dalam perjuangan ini, selagi nyawa dikandung badan. Firman Allah SWT:
﴿ وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّى لَا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ كُلُّهُ لِلَّهِ فَإِنِ انْتَهَوْا فَإِنَّ اللَّهَ بِمَا يَعْمَلُونَ بَصِيرٌ ﴾
Ertinya: “Dan perangilah mereka, sehiggalah tidak ada lagi fitnah (gangguan-gangguan terhadap umat Islam dan agama Islam ) dan supaya agama itu semata-mata untuk Allah (Islam mengatasi agama-agama yang lain). Maka jika mereka berhenti (dari kekafiran), sesungguhnya Allah Maha Melihat apa yang mereka lakukan”. Surah al-Anfal: 39.

Kelapan: Berjihad pada jalan Allah samada dengan hartanya, atau ilmu dan kepakarannya, bahkan juga dengan jiwa raganya. Mereka tetap akan memperjuangkan Islam sehingga ke titisan darah yang terakhir. Firman Allah SWT:
﴿ الَّذِينَ آمَنُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ كَفَرُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ الطَّاغُوتِ فَقَاتِلُوا أَوْلِيَاءَ الشَّيْطَانِ إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطَانِ كَانَ ضَعِيفًا ﴾
Ertinya: “Orang-orang yang beriman berperang di jalan Allah, dan orang-orang yang kafir berperang di jalan thaghut. Kerana itu perangilah kawan-kawan syaitan itu, Sesungguhnya tipu daya syaitan itu adalah (sangat) lemah”. Surah an-Nisa’: 76. Rasulullah s.a.w. bersabda:
جَاهِدُوْا الْمُشْرِكِيْنَ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنْفُسِكُمْ وَأَلْسِنَتِكُمْ
Ertinya: “Berjihadlah menentang kaum musyrikin dengan harta benda kamu, jiwa raga kamu dan lidah-lidah kamu”. Hadis riwayat Abu Daud dan Syeikh al-Albani menganggapnya sohih.

Kesembilan: Begitu yakin dengan ganjaran pahala di akhirat, sehingga segala perbuatan mereka adalah untuk akhirat, bahkan mereka sanggup mati kerananya. Firman Allah SWT:
﴿ فَلْيُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالْآخِرَةِ وَمَنْ يُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا ﴾
Ertinya: “Hendaklah orang-orang yang menukar kehidupan dunia dengan kehidupan akhirat (mengutamakan kehidupan akhirat berbanding kehidupan dunia) berperang di jalan Allah. Sesiapa yang berperang di jalan Allah, lalu gugur (syahid) atau memperoleh kemenangan, maka kelak Kami akan berikan kepadanya pahala yang (sangat) besar”. Surah an-Nisa’: 74. Mereka tidak berlumba mencari kemegahan dunia, tetapi apa yang mereka lebih utamakan ialah kehidupan akhirat. Firman Allah SWT:
﴿ تِلْكَ الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِينَ لَا يُرِيدُونَ عُلُوًّا فِي الْأَرْضِ وَلَا فَسَادًا وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ ﴾
Ertinya: “Negeri akhirat itu, Kami jadikan untuk orang-orang yang tidak ingin menyombongkan diri dan berbuat kerosakan di (muka) bumi. Dan kesudahan (yang baik, iaitu syurga) itu adalah bagi orang-orang yang bertaqwa”. Surah al-Ahzab: 83.

Kesepuluh: Berusaha melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh dan kemudiannya menyerahkan urusan (bertawakkal) kepada Allah SWT. Mereka memahami bahawa kejayaan dan kemenangan tidak akan dicapai tanpa keizinan Allah SWT. Firman Allah SWT:
﴿ إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ وَإِنْ يَخْذُلْكُمْ فَمَنْ ذَا الَّذِي يَنْصُرُكُمْ مِنْ بَعْدِهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ ﴾
Ertinya: “Jika Allah menolong kamu, maka tidak ada orang yang dapat mengalahkan kamu. Dan jika Dia membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka sesudah itu, siapakah gerangan yang dapat menolong kamu (selain) daripada Allah? Kerana itu hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakkal (berserah)”. Surah Ali Imran: 160.
Tawakkal yang ada pada mereka membuatkan mereka tidak akan berdoa melainkan hanya kepada Allah. Mereka tidak akan meminta pertolongan dengan jin, nujum dan sebagainya yang bercanggah dengan aqidah mereka. Mereka juga memahami bahawa kemenangan bukanlah dengan kekuatan mereka semata-mata, tetapi dengan kehendak Allah. Ramainya bilangan mereka tidak akan bermanfaat tanpa bantuan Allah SWT. Firman Allah SWT:
﴿ لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ فِي مَوَاطِنَ كَثِيرَةٍ وَيَوْمَ حُنَيْنٍ إِذْ أَعْجَبَتْكُمْ كَثْرَتُكُمْ فَلَمْ تُغْنِ عَنْكُمْ شَيْئًا وَضَاقَتْ عَلَيْكُمُ الْأَرْضُ بِمَا رَحُبَتْ ثُمَّ وَلَّيْتُمْ مُدْبِرِينَ * ثُمَّ أَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَى رَسُولِهِ وَعَلَى الْمُؤْمِنِينَ وَأَنْزَلَ جُنُودًا لَمْ تَرَوْهَا وَعَذَّبَ الَّذِينَ كَفَرُوا وَذَلِكَ جَزَاءُ الْكَافِرِينَ ﴾
Ertinya: “Sesungguhnya Allah telah menolong kamu (wahai para mukmin) di medan peperangan yang banyak, dan (ingatlah) peperangan Hunain, iaitu di waktu kamu bermegah kerana ramainya bilanganmu, (dan) jumlah yang banyak itu sedikitpun tidak memberi manfaat kepadamu, dan bumi yang luas itu telah kamu rasa sempit, kemudian kamu lari ke belakang dengan bercerai-berai. Kemudian Allah menurunkan ketenangan kepada RasulNya dan juga kepada orang-orang yang beriman, dan Allah menurunkan bala tentara yang kamu tiada melihatnya, dan Allah menimpakan bencana kepada orang- orang yang kafir, dan demikianlah pembalasan kepada orang-orang yang kafir”. Surah at-Taubah: 25-26.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: